marți, 3 iulie 2012

Avertizare NASA:

O coliziune cataclismică între galaxia noastră Calea Lactee şi galaxia Andromeda este inevitabilă, însă ea se va produce abia peste patru miliarde de ani, potrivit previziunilor făcute publice joi de Agenţia spaţială americană (NASA).

"Modelul nostru corespunde statistic unei coliziuni frontale între galaxia Andromeda şi Calea Lactee", a explicat Roeland van der Marel, un astrofizician de la Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore.



Această concluzie rezultă din măsurarea vitezei şi a direcţiei de deplasare a galaxiei Andromeda, o operaţiune complicată efectuată cu ajutorul telescopului spaţial Hubble.
Andromeda, denumită şi M31, se află în prezent la circa 2,5 milioane de ani-lumină (1 an-lumină corespunde unei distanţe de 9.460 de miliarde de kilometri) şi se îndreaptă spre Calea Lactee.
Această atracţie provine din forţele gravitaţionale respective exercitate de cele două galaxii, dar şi din materia neagră invizibilă care le înconjoară.
"După un secol de speculaţii în comunitatea ştiinţifică despre destinul Andromedei şi cel al vecinei sale Calea Lactee, avem în sfârşit o idee clară despre felul în care se vor derula aceste evenimente cosmice în decursul următoarelor câteva miliarde de ani", a spus Sangmo Tony Sohn de la STScI.
Acest scenariu seamănă puţin cu rolul sportivului aflat "la bătaie" într-un meci de baseball - cel care priveşte mingea sosind spre el cu mare viteză, afirmă astrofizicienii.
Deşi Andromeda se apropie de galaxia noastră de 2.000 de ori mai repede, ea va avea nevoie de 4 miliarde de ani înainte de a intra în coliziune cu Calea Lactee.
În plus, simulările computerizate realizate pe baza datelor furnizate de Hubble arată faptul că vor mai trece alte 2 miliarde de ani, după "întâlnirea" dintre cele două galaxii, pentru ca fuziunea lor să fie completă.
Va rezulta o singură galaxie, de formă eliptică - o formă întâlnită mai des în universul nostru apropiat, au explicat aceiaşi savanţi.
Calea Lactee, care este o galaxie plată, va ieşi din această coliziune complet transformată.
Soarele se va afla într-o nouă regiune a galaxiei, dar Terra şi sistemul nostru solar nu sunt în pericol să fie distruse, au precizat oamenii de ştiinţă.
Chiar dacă cele două galaxii vor fuziona, stelele pe care ele le conţin sunt foarte îndepărtate unele de altele şi este posibil ca ele să nu se ciocnească în timpul acestei "întâlniri galactice".
Stelele se vor deplasa însă şi se vor regăsi pe orbite diferite, în raport cu noul centrul galactic. Simulările arată că Sistemul Solar va fi şi el probabil împins şi mai departe de centrul galaxiei în raport cu poziţia lui actuală.
Parcă pentru a complica şi mai mult acest fenomen, micuţa galaxie a Triunghiului (M33), care însoţeşte galaxia Andromeda, se va alătura ulterior acestei fuziuni galactice şi va intra în coliziune cu "surorile" ei mai mari. Există şi o mică şansă ca M33 să se ciocnească mai întâi cu Calea Lactee, susţin astrofizicienii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu