joi, 12 iulie 2012

A fost descoperita bacteria care “naste” aur

Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ca bacteria Cupriavidus metallidurans catalizeaza biomineralizarea aurului prin tranformarea compusilor toxici ai acestui material in forma lor metalica, folosindu-si mecanismele celulare active.

Potrivit lui Frank Reith, lider de cercetare al Universitatii din Adelaide, cu mai multi ani in urma bacteriile metalo-rezistente Cupriavidus metallidurans fost descoperite pe fragmentele de aur extrase din doua mine australiene aflate la 3.500 kilometri departare una de cealalta, in New South Wales respectiv in nordul Queensland.


"Descoperirea ne-a facut sa ne intrebam de ce aceste organisme traiesc in asemenea medii. Rezultatele studiului desfasurat ulterior au indicat implicarea lor in detoxificarea activa a compusilor auriferi, care conduce la biominerale de aur", a adaugat cercetatorul.

Experimentele au demonstrat ca C. Metallidurans acumuleaza cu rapiditate compusii toxici dintr-o solutie preparata in laborator. Acest proces promoveaza toxicitatea aurului, care conduce la reductia mediata biochimic a compusilor de aur in nanoparticule, adica in aur metalic, ceea ce ar putea contribui la formarea zacamintelor metalului galben.

Este vorba despre prima dovada a faptului ca o bacterie este implicata activ in ciclul formarii metalelor rare si pretioase, asa cum este aurul. Aceste rezustate deschid usi, doar sperate pana acum, in ce priveste productia de biosenzori, care le vor permite exploatatorilor de aur sa depisteze cu mult mai mare usurinte depozitele pretiosului metal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu