sâmbătă, 28 iulie 2012

Oamenii de Neanderthal traiau putin, dar intens

In schimb, reprezentantii speciei Homo sapiens - careia ii apartinem - se dezvoltau dupa o regula diferita: se maturizau mai lent si traiau mai mult, iar acest model s-a dovedit superior celui neanderthalian.

Omul modern isi datoreaza "victoria" evolutiva tocmai acestei dezvoltari lente, care permitea maturizarea creierului si dobandirea unor capacitati superioare, sugereaza un studiu realizat la Universitatea Harvard, SUA.

Teoriile moderne asupra dezvoltarii cerebrale si cognitiei arata ca invatarea si organizarea neuronala continua inca multa vreme dupa ce procesul de crestere dimensionala a creierului s-a incheiat.
Cercetatorii de la Harvard au analizat dinti fosili, proveniti de la cele doua specii de hominide, cu ajutorul unui radioscop sincrotron (cu un fascicul de raze X foarte subtire si de mare putere) care creeaza imagini tridimensionale si dezvaluie detalii foarte fine ale structurii.
Analiza dintilor arata ritmul biologic in care are loc dezvoltarea, iar rezultele sugereaza ca neanderthalienii cresteau mult mai repede, devenind adulti cu cativa ani mai devreme decat oamenii si traiau deci mai accelerat, dar mai putin decat acestia.
In acelasi timp, neanderthalienii erau mai inceti in dezvoltare comparativ cu hominidele mai primitive, ceea ce arata ca tendinta evolutiva era aceea de a prelungi perioada dezvoltarii.
Omul modern infatiseaza extrema acestui fenomen, avand o durata a sarcinii, o copilarie, o adolescenta si o durata a vietii mult mai lungi decat orice alta specie de primata actuala.
Aceasta dezvoltare indelungata permite insusirea abilitatilor sociale complexe, care au dus la succesul evolutiv al speciei Homo sapiens.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu