joi, 2 august 2012

Statuia lupoaicei este un fals medieval

De secole, statuia lupoaicei a reprezentat cel mai puternic simbol al Romei, dar astazi, expertii sunt aproape convinsi ca sculptura nu este de origine etrusca, asa cum se credea, ci este un fals medieval, anunta FoxNews.

„Este, in mod categoric, de provenienta medievala”, declara Anna Maria Carruba, specialistul care s-a ocupat cu restaurarea monumentului.”Pe masura ce avansam cu cercetarile deveneam tot mai convinsa ca am in fata o sculptura medievala”, a anuntat aceeasi Carruba printr-o interventie telefonica.

Statuia lupoaicei dateaza, cel mai tarziu din secolul al V-lea, atunci cand a fost donata de Popa Sixtus al IV-lea, declara oficialii Muzeului Capitolin,  iar sculpturile reprezentandu-i pe cei doi frati, Romulus si Remus au fost adaugate la inceputul anilor 1500, sustin acestia.

Cu toate acestea, bronzul din care a fost realizata sculptura este medieval, argumenteaza Carruba. Statuia nu putea fi realizata mai devreme de secolele VII-VIII d.H., considera specialista italiana.

Controversele asupra originii statuii sunt inca puternice, atata vreme cat analizele cu carbon realizate anul trecut nu au fost inca date publicitatii de catre oficialii muzeului, cei care sunt cei mai mari contestatari ai teoriei emise de Anna Maria Carruba.




Sursa: FoxNews 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu